Korujen hoito-ohjeet

Näin hoidat korujasi oikein

Tarkkailemme korujemme laatua jatkuvasti, ja pakkaamo pyrkii tarkistamaan huolella jokaisen tuotteen ennen toimitusta. Korut ovat kuitenkin käyttötavaraa, ja niiden kestäminen riippuu materiaalista ja oikeanlaisesta käytöstä. Noudata siis näitä hoito-ohjeita, jotta korusi säilyy kauniina mahdollisimman pitkään.

Asiakaspalvelumme auttaa kaikissa kysymyksissä os. info@savanni.com.


Akryyli

Muovikorut kannattaa puhdistaa säännöllisesti, koska ne keräävät itseensä helposti likaa. Muovikorut eivät kestä keittämistä eivätkä voimakkaita puhdistusaineita. Muovikorujen puhdistukseen voi käyttää saippuaa ja lämmintä vettä tai erittäin mietoa antiseptista liuosta.

Akryylimuovi ei sovellu autoklaavattavaksi.

Bioflex & PTFE

Bioflex-korut sekä PTFE kestävät akryylia paremmin erilaisia puhdistusaineita, mutta myös lämmin vesi ja saippua soveltuvat korun puhdistukseen. PTFE kestää autoklaavauksen, mutta bioflex-koruihin sitä ei suositella.

Brass rhodium - messinki

Messinki ei tarvitse paljon hoitoa, mutta korua kannattaa varjella vahvoilta kemikaaleilta (esim. hajuvedet, meikit, hiuslakat). Myös messinkikorun ylimääräistä kastumista kannattaa välttää, jotta pinta säilyy kauniina mahdollisimman pitkään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi isot septum-renkaat, joissa koristeosa on messinkiä, kannattaa poistaa ennen urheilua, saunomista ja uimista, etenkin merivesi on korulle haitallista. Jos haluat ison ja koristeellisen septum-korun, joka kestää paremmin kuuman rantaloman, valitse sellainen malli, joka on kauttaaltaan kirurginterästä

Hopea

Hopea usein tummuu käytössä, mutta hopeakorujen puhdistus ja kiillotus on helppoa. Hopean puhdistukseen on saatavilla useita erilaisia apuvälineitä. Hopean kiillotusneste on äärimmäisen helppo ja nopea käyttää, koru vain upotetaan nesteeseen hetkeksi, ja se on taas aivan kuin uusi! Upottamisen jälkeen hopeakoru huuhdellaan huolellisesti vedellä, jotta koruun ei jää jäämiä puhdistusaineesta. Lopuksi koru vielä kuivataan vaikka pehmeän liinan avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puhdistusneste poistaa myös koristetummennukset hopeakoruista, joten niiden puhdistukseen kiillotusliina on parempi vaihtoehto. Kiillotusliina soveltuu hyvin myös etenkin sileäpintaisten hopeakorujen tai hopeaketjujen puhdistukseen. Hopean puhdistukseen tarvittavia apuvälineitä myydään esimerkiksi kultasepänliikkeissä.

Kirurginteräs

Kirurginteräs on varsin kestävä materiaali, se ei tummu eikä naarmuunnu helposti. Jos korussasi on koristekiviä tai eri värivariaatioita, luethan alempaa myös kohdat koristekivet & strassit sekä kullanväriset korut.

Kirurginteräskorujen puhdistukseen voi käyttää esim. mietoa pesuainetta ja lämmintä vettä.

Kulta

Myös aito kulta voi käytössä tummua, ja kultaisia korujakin kannattaa silloin tällöin puhdistaa ja kiillottaa. Tähän tarkoitukseen soveltuu kultasepänliikkeistä saatava puhdistusliina, jonka avulla kultakoru saavuttaa taas alkuperäisen värinsä ja kiiltonsa. Olethan kuitenkin varovainen korua kiillottaessasi, kova hankaaminen ei välttämättä sovellu esimerkiksi pienillä kivillä koristelluille koruille tai vaikkapa napakorujen roikkuville osille.

Kultakorua voi myös puhdistaa saippuaveden avulla. Kostuta pehmeä liina saippuaveteen, ja hiero kevyesti korun pintaa. Parhaan jäljen saat, jos käytät ohuita hansikkaita korua puhdistettaessa. Kiviä tai helmiä sisältävää kultakorua ei tule upottaa nesteeseen, koska koristeen kiinnitys saattaa siitä vaurioitua. Jos kyseessä on arvokas koru, suosittelemme puhdistusta kultasepänliikkeessä.


Puu

Vältä puukorujen liiallista kastumista, ja poista puiset korut ennen suihkua, saunaa tai uimista.

Puukoruja voi hoitaa puhdistamalla miedolla saippuavedellä ja öljyämällä puhdistuksen jälkeen. Sopivia öljyjä ovat mm. kookosöljy, oliiviöljy tai muu luonnonmukainen öljy. Öljyäminen estää puun halkeilemisen, ja säilyttää korun pinnan kauniina. Puiset lävistyskorut eivät sovellu autoklaavaamiseen.

Sarvi

Sarvikorut kestävät kastumista hieman puukoruja paremmin, mutta ne on silti suositeltavaa poistaa ennen suihkua, sauna tai uimista.

Sarvikorut voi puhdistaa kevyesti miedolla saippualla ja pyyhkiä pehmeällä kankaalla, myös öljyllä kiillottamista suositellaan silloin tällöin.

Silikoni

Silikonikorut keräävät pinnalleen käytössä pölyä ja likaa, mutta ne on helppo puhdistaa miedolla pesuaineella ja haalealla vedellä. Silikoni kestää autoklaavauksen.

Titaani

Titaani on kestävyytensä vuoksi varsin huoleton materiaali, se ei kulu eikä naarmuunnu helposti. Värjätty titaani voi haalistua ajan kanssa, mutta värin haalistuminen ei ole haitallista.

Titaanikorut on helppo puhdistaa miedolla saippualla ja lämpimällä vedellä. Korujen pintaa voi myös kiillottaa. Titaani kestää autoklaavaamisen

Koristekivet & strassit

Useissa koruissa on käytetty koristeena kiviä tai strasseja, joiden kiinnityksen kestävyys riippuu kiven koosta sekä kiinnitystavasta. Kestävimpiä ovat sellaiset kivet, jotka on upotettu tai kiinnitetty pienillä hampailla. Liimatut kivet ovat luonnollisesti herkempiä tippumaan. Esimerkiksi hopeisissa nenäkoruissa meillä on valikoimissa kahta eri mallia: normaali liimattu kivi, joka on ehkä kauniimman näköinen, mutta jo yksistään liimapinnan pienuuden vuoksi voi käytössä tippua, sekä upotettu kivi, joka ei kenties ole ihan yhtä kaunis pienine hampaineen, mutta joka kestää hyvin menossa mukana. Molempia siis löytyy, valinta on sinun.

Pienet liimatut koristekivet ovat herkkiä tippumaan missä tahansa korussa, joten vältä korun tippumista esim. kovalle lattialle – tuhoa syntyy varmasti. Myös liiallista kastumista tai liottamista erilaisissa puhdistusaineissa kannattaa välttää, jotta liimapinta säilyy vahvana mahdollisimman pitkään. Mitä pienempi kivi, sitä pienempi liimapinta ja sen herkempi koru.

Jos haluat lävistyskorun, jossa on paljon kimaltavia pieniä kristallikiviä, valitse koru Crystal Collection –mallistostamme: siinä kimaltava kivipinta on päällystetty läpinäkyvällä kalvolla, joten kivet eivät pääse tippumaan. Huomaathan, että kalvopinnoite ei kuitenkaan kestä kovaa kuumuutta eikä liiallista kastumista.